Verificări pe care le poți face singur atunci când cumperi o mașină second hand


Câteodată, a cumpăra o mașină second hand este un mod foarte bun de a tăia din costuri, deoarece, o mașină nouă își pierde până la 40% din valoare în primul an. Atunci când vrei să cumperi o mașină second hand este bine să-ți aloci suficient timp până găsești mașina potrivită din toate punctele de vedere, decât să te grăbești și să cumperi prima mașină care-ți fură inima.

SFATURI GENERALE PENTRU ATUNCI CÂND DOREȘTI SĂ CUMPERI O MAȘINA SECOND HAND

  • Cercetează prețurile cu care un anumit model se vinde pe site-urile de anunțuri de vânzări mașini second hand, astfel încât să poți evita eventualele prețuri mărite, sau “super ocaziile”, acele prețuri foarte mici comparativ cu media pieței.
  • Nu te duce să vezi mașina pe care dorești să o cumperi atunci când afară plouă, este lumina slabă, sau este noapte – nu vei putea să verifici cum trebuie condiția în care este mașina dacă aceasta este udă. Apa ascunde eventuale zgârieturi, lovituri sau alte probleme de caroserie. Asigură-te că poți vedea clar mașina din toate unghiurile.
  • Întreabă despre cartea de servicecele mai multe mașini necesită anumite intervenții de service pe parcursul anului, astfel încât, proprietarul unei mașini care are deja câțiva ani, ar trebui să aibă o evidență clară a intervențiilor pe care mașina sa le-a avut pe parte de service.
  • Ia în calcul kilometrajul mașinii pe care dorești să o cumperi o practică des întalnită a celor care vând mașini second hand este să dea kilometrajul înapoi pentru a putea cere o suma mai mare de bani. În România, media anuală de km parcurși de o mașină este de 15.000. Daca dai peste o super ocazie, o mașină cu puțini kilometri, cu un număr semnificativ de ani, la un preț excelent, și ți se pare că este prea frumos ca să fie adevarat, atunci probabil ceva nu este😊
  • Asigură-te că are cheie de rezervăMașinile noi sunt în general vândute cu cel puțin o cheie de rezervă. Dacă mașina pe care dorești să o cumperi are doar o singură cheie, ar fi bine să întrebi de ce.
  • Verifică diferențele de culoare – dacă observi vreo diferență de culoare între diferite părți ale mașinii, de exemplu, între capotă și aripă, înseamnă că mașina respectivă a fost reparată, posibil a avut un accident. Urmele de vopsea pe mânerele ușilor, sau chederele pot de asemenea indica eventuale reparații pe care le-a avut mașina.
  • Uită-te sub capotă – dacă observi că motorul a fost spălat recent, este posibil ca proprietarul să încerce să ascundă eventuale pierderi de ulei. O verificare sub capotă după un test drive mai lung ar trebui să dezvăluie o potențială problemă.
  • Verifică gradul de uzură al pedalei de frână – până în 100.000 de km, uzura pedalei de frânare nu ar trebui să fie foarte mare. Dacă totuși observi o pedală foarte uzată, iar mașina îți este prezentată ca având un număr mic de kilometri, atunci este clar o problemă.
  • Verifică aerul condiționat și încălzirea
  • Verifică modul în care se deschid/închid geamurile electrice
  • Pentru verificări mai amănunțite, cum ar fi probleme de mecanică, eventuale zgârieturi sau scurgeri sub mașină, probleme ascunse, ar fi bine să mergi la un service și să-i spui mecanicului că intenționezi să cumperi acea mașină, cu siguranță el va ști ce să verifice.