Foarte mulți șoferi nu trec de inspecția tehnică periodică (ITP). Dacă nu ai carnet de mult timp sau pur și simplu vrei să-ți împrospătezi memoria și/sau să afli câteva articole noi din legislația în vigoare, noi te putem ajuta să treci inspecția din prima, fără bătăi de cap.

Schimbări în legislație. Cât de des se face ITP-ul?

Legislația pentru inspecțiile tehnice periodice s-a schimbat de la 1 ianuarie 2018. Legea nr. 260/2017 prevede ca mașinile mai vechi de 12 ani să fie verificate anual, iar cele noi (cumpărate începând cu 1 ianuarie 2018) să meargă la un service pentru ITP o dată la trei ani de la data primei înmatriculări în România. Inspecția tehnică periodică cuprinde verificarea stării tehnice și existența dotărilor obligatorii din punct de vedere al siguranței rutiere. În cadrul ITP-ului se verifică seria caroseriei și a motorului, aspectul exterior/interior al mașinii, instalația electrică ș.a.m.d. Și frânele, farurile, stopurile și semnalizările sunt testate.

Care sunt cele mai comune motive pentru care vehiculele pică ITP-ul?

Conform modificărilor care vor intra în vigoare de la 20 mai 2018, prin OG nr. 81/2000, doar mașinile cu deficiențe minore vor trece de ITP.

Cele mai multe autoturisme sunt respinse la ITP pentru că au parbrizul fisurat, au farurile sparte sau crăpate, anvelopele sunt de dimensiuni diferite față de cele menționate în talon sau există coroziune pe elemente vizibile și de rezistență.

Dacă știi că mașina ta are probleme la sistemul de frânare, iluminare, direcție și/sau suspensie, atunci nu vei trece cu siguranță inspecția tehnică periodică. Acestea sunt deficiențe cu risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere.

Ce se întâmplă dacă mergi fără ITP sau cu el expirat?

Începând cu 20 mai 2018, se va aplica suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului. Ordonanța Guvernului nr. 14/2017 precizează faptul că vehiculele care circulă fără ITP vor avea înmatricularea suspendată, ceea ce va însemna o dublă sancționare pentru șofer: una pentru lipsa ITP-ului și una pentru că circulă cu înmatricularea suspendată. Șoferii sunt pasibili de amenzi între 2.610 și 5.800 de lei. Același lucru se întâmplă și dacă vehiculul a fost cumpărat/vândut, dar nu a fost trecut pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare.

Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică. Poți verifica în timp real dacă înmatricularea autoturismului tău este suspendată sau validă pe site-ul DRPCIV.

Care sunt actele necesare pentru ITP?

Înainte de a merge la ITP, asigură-te că ai la tine certificatul de înmatriculare al autovehiculului sau autorizația provizorie de circulație, cartea de identitate a autovehicului (în cazul în care maşină este în leasing sau aparţine unei societăţi comerciale se acceptă o copie după cartea de identitate a maşinii, ştampilată de proprietar, pe care să apară şi menţiunea „conform cu originalul”), buletinul conducătorului auto care prezintă autoturismul la inspecție și polița RCA, valabilă la data la care se efectuează ITP. Nu uita să verifici dacă polița mai este valabilă!

Potrivit Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau are ITP-ul expirat se sancționează momentan cu cel puțin 9 și cel mult 20 de puncte-amendă, adică o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Aceleași amenzi se aplică și pentru mașinile care au înmatricularea suspendată.

Soluția noastră: Te sfătuim să-ți pui remindere în telefon pentru a nu uita de inspecția anuală. Poți afla data la care expiră ITP-ul verificând certificatul de înmatriculare al mașinii sau uitându-te pe aplicația Registrului Auto Român.

Și nu te îngrijora, pentru orice problemă există service-urile AD Garage!