Mâna sus dacă n-ai trecut niciodată cu mașina printr-o zonă inundată sau dacă nu te-a apucat durerea de cap privind știrile de seară cu nivelul precipitațiilor din anotimpul ploios. Volumele mari de apă provoacă inundații în zonele urbane, unde canalele colectoare și cele de scurgere nu fac față și nu există spațiu de infiltrare a apei. Coșmarul zilelor ploioase se apropie.

Dragă Indiana Jones, prima regulă când dai de zonele inundate este să cauți alt drumJ. Nu prea ai cum evalua corect adâncimea unei bălți serioase sau starea drumului de sub ea. 15 cm de apă sunt suficienți pentru calarea motorului. Dacă înghite apă, motorul poate suferi daune grave și costisitoare. Plus, rămâi blocat.

În cazul în care n-ai cum evita o zonă inundată și trebuie să treci prin ea, ia în calcul următoarele:

  1. Redu viteza sau oprește complet înainte de a te apropia cu vehiculul de drumul inundat.
  1. Pornește luminile de avarie. Încearcă să estimezi cât de adâncă e apa. Compară ce se întâmplă cu restul mașinilor în aceeași situație, din fața ta.
  1. Înaintează în apă foarte încet. Menține un ritm constant. Dacă mergi prea repede, există riscul de a pierde controlul direcției. Dacă mergi prea încet, poți să rămâi blocat.
  2. Oprește aerul condițional, astfel încât să nu deteriorezi ventilația din cauza apei.
  1. Treci în prima treaptă de viteză.
  1. Accelerează constant. Este normal ca motorul să hârâie, apa nu va intra în motor prin țeava de eșapament din spate. În timpul deplasării, apasă și să mențineți ambreiajul, ca să nu se oprească motorul.
  1. Nu te opri în mijlocul drumului inundat! Mai ales dacă apa e adâncă.
  1. Odată ce ieși din zona inundată, ține cont de faptul că frânele tale nu vor funcționa în mod normal până când nu se usucă. Frânează ușor ca să le ajuți să se usuce si să se încălzească mai repede.