Ușor, ușor, primăvara își intră în drepturi și e o perioadă propice pentru a face o verificare a sistemului de climatizare. Dezbatem subiectul în articolul de mai jos.

De ce e necesară verificarea periodică a instalației de aer condiționat?

Petrecem timp în maşină aproape zilnic. Avem nevoie de un mediu ambiental favorabil. În plus, trebuie luate în considerare aspectele ce țin de sănătate: în interiorul sistemului de climatizare se pot dezvolta bacterii ce pot cauza boli pulmonare. În general, persoanele care lucrează în spații închise, precum birourile, sunt cele mai predispuse la acest tip de bacterii, dar şi şoferii care petrec destul de mult timp în maşină pentru că folosesc în permanență aerul condiționat, mai ales în perioada toridă a verii. O verificare regulată a sistemului de climatizare al automobilului va elimina riscul de expunere la aceste boli şi va creşte gradul de confort al automobilului tău!

Cum funcționează?

Contrar credinței generale, un sistem de climatizare auto nu „suflă pur și simplu aer rece” în mașină. Sistemul are rolul de a păstra temperatura și umiditatea în habitaclu în parametrii optimi pentru a putea elimina stresul asupra conducătorului și a pasagerilor.

Pentru a face acest lucru, sistemul de climatizare se bazează pe o serie de componente: compresor, condensor, dezumidificator, supapă cu orificiu calibrat sau supapa de expansiune și evaporator. La fel ca toate piesele mecanice, şi aceste articole sunt predispuse la uzură. Verificarea regulată a sistemelor ajută la prevenirea problemelor şi protejarea pieselor.

Instalația de climatizare are o funcţie simplă în aparenţă, însă sistemul este destul de complex: principiul de funcționare este bazat pe trecerea agentului frigorific din stare lichidă în stare gazoasă şi invers. Pentru realizarea acestui lucru, climatizarea utilizează în circuitul închis următorul principiu de funcţionare: compresorul , antrenat de motor preia agentul frigorific sub formă gazoasă, îl comprimă şi-l trimite în condensor, care răcit de fluxul de aer natural sau creat cu ajutorul ventilatorului de răcire motor este transformat în lichid. Mai departe prin intermediul supapei cu orificiu calibrat sau a supapei de expansiune are loc expandarea freonului (trecerea din stare lichidă în stare gazoasă) la intrarea în evaporator care la rândul său absoarbe căldura din jurul lui iar fluxul de aer rece degajat de acesta este trimis în habitaclu cu ajutorul ventilatorului aerotermei.

Nu mai pare atât de simplu, nu?

Cum îți dai seama dacă este ceva în neregulă?

Ei bine, sunt câțiva pași simpli de urmat:

  1. Dacă l-ai pornit și nu simţi aer deloc, s-ar putea să ai probleme cu ventilatorul de habitaclu sau poate fi vorba de un filtru de polen colmatat;
  2. Dacă atunci când pornești aerul condiționat la maxim, întoarce un aer călduț spre rece cumulat cu un şuierat venit din aeratoare, există posibilitatea să ai probleme cu cantitatea de lichid refrigerant din instalaţie ;
  3. Dacă ambreiajul nu se cuplează, indică faptul că în instalaţie nu există freon sau compresorul A/C poate fi defect și trebuie înlocuit;
  4. Caută scurgeri în sistemul de aer condiționat. Poți achiziționa kituri de detectare a scurgerilor pentru a te ajuta să identifici eventualele scurgeri în sistemul de aer condiționat. Aceste kituri furnizează fie cu un colorant care va trece prin instalaţie și va fi scos prin orice fisură, fie cu azot .
  5. Dacă la pornirea sitemului A/C eşti lovit de un miros suspect, este un semn ce indică necesitatea efectuării unei igenizări a sistemului cu ajutorul aparatelor de ozon pentru a elimina din instalaţie bacteriile şi mucegaiurile acumulate.

* Înainte de a verifica toate defecţiunile de mai sus, trebuie ţinut cont de faptul că cea mai des întâlnită problemă a sistemului de răcire se datorează scăderii nivelului de freon din instalaţia de A/C, care se recomandă a fi verificat şi completat la începerea fiecărui sezon cald.

Dacă ai bifat verificările de mai sus, iar sistemul de climatizare al mașinii tale dă semne că ar avea vreuna dintre probleme, recomandăm să aduci mașina în service și s-o lași pe mâna experților AD Garage.

De retinut este faptul ca efectuarea necorespunzatoarea a interventiilor asupra sistemului de aer conditionat, pot genera costuri mari de reparatie ulterioare. Verifică lista noastră de service-uri pe www.adgarage.ro