Prima dacă când ieși din țară cu mașina? Iată tot ce trebuie să știi! 


Că e o vacanță bine planificată în avans, un city-break de ultim moment sau poate chiar un business trip, câteodată este mai convenabil să pleci din țară cu mașina decât cu avionul. Dacă ești șofer la început de drum și nu știi care sunt procedurile sau ce documente trebuie să ai la tine, citește în continuare. Nu vrei s-ajungi la vamă și să ai surpriza că trebuie să te întorci.  

Verifică să ai la tine toate documentele  

Permisul de conducere, buletinul (pentru destinațiile UE) sau pașaportul (pentru destinațiile din afara UE), Cartea Verde, certificatul de înmatriculare al mașinii cu ITP-ul valabil și asigurarea auto nu trebuie să-ți lipsească din mapa cu acte când vrei să treci granițele țării cu mașina. Asigură-te că permisul auto și buletinul (sau pașaportul) sunt încă valabile – sunt acte cu termene mai generoase, așa că nu e chiar deplasat să nu-ți dai seama că trebuie refăcute. Se aplică și pentru ceilalți pasageri ai mașinii. Nu vrei să te-ntorci din drum și să-ți anulezi concediul mult visat din cauza unor asemenea neatenții. 

Du mașina la service și fă-i o verificare la sânge 

Ești în vacanță, ultimul lucru care vrei să ți se întâmple e să te lase mașina-n drum din cauza unor defecțiuni ce puteau fi anticipate și rezolvate de un mecanic. Sistemul de frânare, sistemul de iluminare, sistemul de direcție și suspensie, motorul, bateria, anvelopele, lichidele și anvelopele nu trebuie scăpate din vedere. Toate trebuie verificate în detaliu de ochii atenți și mâinile iscusite ale unui mecanic pentru a te asigura că vei avea un drum sigur, fără peripeții.  

La orice service din cele peste 120 din toată țara din rețeaua AD Garage primești garanție internațională la piese și manoperă valabilă 24 de luni. Dacă te afli în Austria, Belgia, Elveţia, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Ungaria, Italia, Maroc, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia sau Turcia și constați probleme la mașină, cu ajutorul garanției internaționale le poți rezolva simplu și rapid. Ca să-ți fie treaba mai ușoară, am creat aici pentru tine ceea ce se numește AD Locator, adică o pagină care să te-ndrume din două click-uri spre cel mai apropiat punct AD Garage, oriunde te-ai afla. Service-ul auto AD Garage din străinătate va elibera o factură pentru lucrarea sa (piese şi manoperă/timp incluse). Dacă defecțiunea se încadrează în garanție, AD Garage va transmite şi un formular de garanție completat şi semnat și-ți vei putea recupera banii. Citește aici toate condițiile. 

Kit de prim ajutor și echipament de siguranță 

Echipează-ți mașina cu un kit de prim ajutor complet și un kit de siguranță auto care să conțină triunghiuri de avertizare, vestă de siguranță și un stingător de incendiu conform reglementărilor locale. Acestea sunt adesea obligatorii în multe țări, inclusiv în România. 

Taxe de drum și vinietă 

Interesează-te dinainte ce taxe de drum și viniete trebuie plătite. În unele țări este necesar să cumperi vinietă, în altele trebuie să plătești taxe de drum per trecere pentru pe anumite autostrăzi sau drumuri. Informează-te în avans despre aceste cerințe și fii pregătit, dacă nu vrei amenzi neașteptate. Dacă vrei să le achiți pe internet, ai grijă să fie pe site-urile oficiale. 

Telefon cu roaming și GPS 

Suntem siguri că ai deja un telefon, dar ca să-ți fie de folos și în afara României, ai nevoie de roaming  pentru a da și prelua apeluri și, bineînțeles, să folosești internetul. Dacă vacanța ta se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, poate e mai rentabil să-ți cumperi o cartelă direct din țara în care te plimbi. În orice caz, important e să ai internet ca să folosești GPS-ul, să cauți orice alte informații ai nevoie și să te conectezi cu alți oameni. 

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *