Pârtia te cheamă! Dar ca s-ajungi acolo fără probleme pe parcursul drumului (îți va crea traficul suficiente necazuri, nu mai ai nevoie de altele în plus) nu pleca nepregătit la drum lung cu mașina. Mai jos o listă de lucruri pe care e bine să le faci pentru siguranța și liniștea familiei tale.

Fă-ți o verificare a mașinii cap-coadă

Începând de la baterie, frâne şi distribuţie până la fluide, verificarea de iarnă te asigură de funcționarea mașinii tale în parametrii corecți și reduce surprizele neplăcute. Vei salva bani, timp, nervi, și poate chiar și viețile celor dragi. Vino la cel mai apropiat service din reţeaua AD Garage (ne găsești în 126 de locații din toata țara) şi beneficiază de o verificare completă a autoturismului tău, cu echipamente profesionale şi mecanici unul şi unul! Mai mult decât atât, nu uita că la AD Garage beneficiezi de garanţie internaţională 24 de luni pentru orice reparaţie auto şi/sau întreţinere auto efectuate în orice service auto AD Garage. Această garanţie acoperă componentele Ad Auto Total şi manopera în toate ţările în care funcţionează reţeaua AD Garage, care dispune acum de o acoperire impresionantă: Austria, Bulgaria, Croația, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Israel, Italia, Irlanda, Kazahstan, Lituania, Maroc, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Rusia, Suedia, Turcia, Tunisia, Ucraina.

Mai jos un set de verificări, listă pe care e indicat s-o urmezi, punct cu punct, în service-uri:

Echiparea cu anvelope de sezon (am scris despre asta pe larg într-un episod anterior, aici). Anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru o manevrare mai bună a mașinii, astfel încât tracțiunea și frânarea să funcționeze optim în condiții de zăpadă și temperaturi scăzute. Odată schimbate anvelopele de iarnă, evident, cu un profil bun, neuzat, verifică-le presiunea.

– Studiile arată că, de regulă, componentele care cedează cel mai frecvent sunt bateria și alternatorul, instalația de încălzire, luminile și abia mai apoi sistemul de frânare. Verificarea sistemului de frânare, nivelul lichidului de frână, uzura plăcuțelor și discurilor de frână este însă esențială. Înlocuiește tot ce trebuie. În special când aderența e scăzută, sistemul de frânare trebuie să fie perfect funcțional – o frână care se blochează pe gheață poate avea consecințe fatale. Verifică funcționarea sistemului ABS.

– Verificarea bateriei. În sezonul rece, bateria e mult mai mult solicitată. Motorul pornește mai greu și necesită mai mult curent electric la pornire.

– Verificarea nivelului de ulei în motor și completarea sa dacă e cazul. Cere mecanicului să ți-l schimbe atunci când e recomandat și urmărește să aibă nivelul de vâscozitate necesar pentru vremea rece.

– Verificarea densității și nivelului antigelului. Completarea sau înlocuirea antigelului face parte din întreținerea periodică a mașinii. În mod normal, antigelul ar trebui înlocuit la fiecare 24 luni.

– Verificarea sistemului de lumini, a farurilor, a stopurilor, funcţionarea fazei lungi. Zilele se scurtează, întunericul vine mai devreme, vei folosi mai mult mașina pe timp de noapte, deci e primordial să ai sistemul de iluminare perfect funcțional.

– Control lamele ștergător de geam și nivel lichid spălător de geam. Înlocuirea ștergătoarelor, dacă se impune – e preferabil să le schimbi dacă au mai mult de un an. Este obligatoriu să achiziționezi un lichid de parbriz rezistent la temperaturi foarte joase.

– Verificarea instalației de încălzire, atât pentru confortul, cât și pentru siguranța ta. Un sistem de încălzire nefuncțional conduce la dezaburirea greoaie a geamurilor.

Echipamente necesare

Pentru zone izolate sau drumuri ce presupun mulți kilometri parcurși, e bine să te pregătești cu toată seriozitatea. Un încărcător de telefon pentru mașină te va salva din multe situații limită. Aplicații precum Waze, Google Maps, Accuweather sunt o mină de aur pentru orice șofer, mai nou sau mai vechi. În portbagajul maşinii, ar trebui să ai cel puțin următoarele articole ce s-ar putea dovedi deosebit de utile în cazul în care iarna își intră pe deplin în drepturi: lanţurile pentru zăpadă, lopată, racletă, spray pentru dezgheţat încuietorile, trusa sanitară de prim ajutor, triunghi reflectorizat, cablu tractare, cric, cui, coarbă de roți, și firește, roata de rezervă.

Verifică prognoza meteo înainte de a pleca la drum și evită deplasarea în perioade cu cod galben sau cod roșu. Încearcă să ai plinul făcut, pe cât posibil, mai ales în eventualitatea blocajelor pe drumurile dintre localități. Condu preventiv și ai grijă de ceilalți participanți la trafic, menține o viteza limitată pe drumurile cu probleme și fii atent în permanență la drum.

AD Garage îți urează o vacanţă liniştită şi o iarnă de poveste!