Curtea Europeană de Justiţie a declarat ilegal timbrul de mediu, iar statul român este obligat să restituie banii încasaţi în mod abuziv, din 2007 încoace. Deși decizia este veche (încă din 6 iunie), șoferii români sunt nevoiți în continuare să achite această taxă.
Numită pe rând taxa de prima înmatriculare, taxa de poluare, taxa ecologică, timbrul de mediu în cei aproape 10 ani de când există, taxa auto dar nu avut efectul scontat, și anume reducerea importului de maşini second hand. În schimb, a împovărat bugetul statului (și indirect buzunarele noastre), cu costurile aferente proceselor intentate de șoferi. Pe portalul instanţelor de judecată sunt înregistrate peste 500.000 astfel de procese, numai din septembrie fiind redeschise circa 130.000 – 140.000. Și numărul lor crește. Pentru că, deşi populația României este una dintre cele mai sărace din Europa, numărul maşinilor înmatriculate a crescut cu 24,7% faţă de anul trecut.
Există în lucru, în comisiile parlamentare, variante de înlocuire a taxei de mediu. Una ar fi ca timbrul să devină rovinietă, a doua ar fi sub forma unui impozit anual, în funcție de gradul de poluare a mașinii, iar a treia variantă ar fi includerea taxei în prețul carburantului. Deocamdată, până la modificarea legii, șoferii vor plăti în continuare taxa, pe care o vor recupera ulterior. Absurd, nu?
Cum se procedează pentru solicitarea restituirii?
Solicitarea de restituire trebuie notificată printr-o cerere care se depune la ANAF-ul unde a fost plătită taxa de timbru de mediu. În cerere se invocă încasarea în mod ilegal a timbrului de mediu. IMPORTANT! Una din condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cel care solicită restituirea taxei este să-şi fi achitat toate dările către ANAF. Dosarele de restituire a taxei vor fi soluţionate în cel mult 45 de zile. Dosarul anexat cererii de restituire către ANAF trebuie să conţină:
- actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia (copie);
- documentul care atestă plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante (în lipsa acestui document, verificarea plăţii se va face în baza informaţiilor deţinute de autorităţi);
- cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare (original şi copie).
Dacă dosarul este soluţionat favorabil, Trezoreria va vira sumele, potrivit legii, în contul bancar al proprietarului autoturismului, în tranşe de câte 20%, pe parcursul a cinci ani. Dacă ANAF respinge însă cererea, statul poate fi dat în judecată. Procesul poate dura între 6 luni şi un an şi se va finaliza categoric cu recuperarea timbrului de mediu, plătit autorităţilor plus dobânda legală / sau fiscală.
P.S. Un sfat pentru cumpărătorii de autoturisme: solicitați proprietarilor o dovadă de la ANAF care să clarifice dacă taxa pentru acel autoturism a fost sau nu recuperată.