Indiferent de destinația pe care ți-ai ales-o pentru această minivacanță de 1 mai, nu trebuie să neglijezi verificarea mașinii. Este un procedeu de rutină, care te poate salva atât de cheltuielile neprevăzute, cât și de posibilele accidente care ar putea apărea pe drum. Sfaturile noastre:

Verifică sistemul de aer condiționat înainte de a pleca la drum. În ultimul articol ți-am povestit cât de mult contează pentru sănătatea pasagerilor, dar și pentru confortul acestora, un sistem de aer condiționat care funcționează în parametrii optimi. Un parasolar care să acopere bordul și volanul este necesar chiar și atunci când termometrul nu depășește 30 de grade. Aceste „arme” împotriva căldurii îți vor asigura un drum lin și confortabil.

Înainte de drum este important să verifici și presiunea roților cu ajutorul unui manometru. Nu doar că previne riscul de explozie a roților, dar reduce și cu 10-15% consumul de combustibil. Dacă încă nu ai trecut la anvelopele de vară, ar fi timpul s-o faci. Și acestea îți pot reduce consumul de combustibil cu 2-3 procente. Se recomandă și verificarea presiunii în anvelope și o observare atentă, pentru a nu exista crăpături sau deformări.

Lasă puțin spațiu în portbagaj și pentru roata de rezervă. Asigură-te că ai o trusă de prim ajutor, un extinctor, triunghiuri și vestă reflectorizantă, o canistră de benzină și trusa de scule. Este indicat să ai tot timpul în mașină un compresor, pentru situațiile neprevăzute.

Verifică sistemul de direcție și de frânare. Dacă simți o vibrație în pedala de frânare sau orice alt fel de modificare, este timpul să mergi de urgență la un service auto! Cele mai comune cauze pentru care autoturismul tău “reacționează” astfel sunt: probleme cu plăcuțele de frână (din cauza uleiului, murdăriei, uzura în exces), cu discurile de frână (pot apărea probleme din cauza uzurii în timp și a contactului cu plăcuțele), cu alinierea greșită a roților sau cu alte componente de suspensie uzate (arcuri obosite, amortizoare uzate, bucși uzate etc.)

Întrucât razele ultraviolete afectează vopseaua mașinii, n-ar strica să mergi la un service pentru un tratament cu ceară aplicat caroseriei.

Ce ar mai trebui să ai în mașină înainte de a pleca la drum: buletinul, permisul auto, certificatul de înmatriculare și asigurarea obligatorie RCA. Și, dacă pleci la mare, nu uita să plătești taxa de pod (recomandăm plata prin SMS care este mult mai rapidă).

Ești gata de drum acum! Minivacanță plăcută și sigură! 🙂