Chiar dacă afară sunt aproape 40 °C, este o plăcere să pornești la drum lung, într-o vacanță pe patru roți. Dai drumul la aerul condiționat, la playlistul preferat, apeși accelerația și lași în urmă toate grijile.

Mai puțin una, pe care te sfătuim să o iei în considerare: efortul mașinii de a face față simultan la asigurarea vitezei, canicula de afară și realizarea unei temperaturi plăcute înauntru. Iar aici nu vorbim doar despre consumul de combustibil (care crește cu până la 20% când este pus în funcțiune AC), dar și despre uzură sau chiar defecțiuni ce pot apărea, din cauza supraîncălzirii, când ți-e lumea mai dragă.

Ce să faci înainte de a pleca în vacanță, cu mașina:

  • Știm că gerul poate afecta grav o baterie de mașină, dar și temperaturile mari sunt la fel de agresive, pentru că produc evaporarea lichidului și electroliților din ea, ceea ce duce la suprasolicitarea ei. Mergi la service și verifică nivelul lichidului din baterie.
  • Verifică presiunea din roți, să nu fie sub valoarea optimă. Dacă nu sunt suficient umflate, roțile vor fi supuse unei frecări excesive cu asfaltul, ceea ce duce la consum crescut de combustibil și la încingerea cauciucului, ajungându-se chiar la ruperea materialului. La fel de periculoasă este și presiunea prea mare, care va crește și mai mult, din cauza temperaturilor de afară, putând să ajungă la explozie.
  • Verifică uleiul de motor, lichidul de transmisie, lichidul de servodirecție și lichidul de frână pentru a te asigura că acestea sunt toate la nivelul recomandat.
  • În perioada vacanțelor, autovehiculul este supraîncărcat, iar sistemul de frânare este solicitat mult mai intens. Îţi recomandăm să faci o verificare a acestuia (plăcuţe, discuri, lichid de frână etc ) deoarece distanţele de mii de kilometri, drumurile în pantă, mașina supraîncărcată, vitezele ridicate și aglomerația, necesită frâne excepţionale.

 

IMPORTANT!

Înainte de plecare, verifică dacă ai făcută Inspecția Tehnică Periodică (ITP). Îți reamintim că este reglementată prin lege ca fiind obligatorie, în cadrul ei se verifică dacă mașina corespunde normelor de siguranță pentru circulația pe drumurile publice, dar și nivelul de poluare. Pentru efectuarea ITP-ului sunt necesare urmatoarele documente: cartea de identitate a și certificatul de înmatriculare ale mașinii, asigurarea RCA și buletinul.

Dacă urmează să pleci în străinătate în această vara, este bine să te gândeşti la o garanţie internaţională. Pentru a-ţi oferi servicii optime când te afli în străinătate, AD International a dezvoltat un sistem de garanţie internaţională pentru 24 de luni pentru orice reparaţie făcută într-un service auto AD Garage. Garanţia este valabilă în orice ţară unde există service-uri auto AD Garage (Austria, Belgia, Elveţia, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Ungaria, Italia, Maroc, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Turcia). Dacă nu există, poţi apela la un dealer autorizat de producător ( consultă condiţiile de garanţie AD Garage ).