Unul din lucrurile pe care orice șofer trebuie să le facă dimineața, pe timp de iarnă, este să încerce să intre în mașină 🙂
Știm cu toții cât de neplăcut este ca dimineața, când temperaturile sunt mult sub 0 grade, să găsim mașina înghețată bognă sau acoperită complet cu zăpadă. Cele mai afectate de îngheț sunt ușile, geamurile, și mânerele ușilor.
Folosește următoarele sfaturi pentru a învinge gheața:
- Uși înghețate – o metoda de prevenire a înghețului ușilor este să pulverizezi chederele ușilor cu spray de gătit și să freci bine cu hârtie. Uleiul siliconic de asemenea este foarte bun pentru prevenirea înghețului chederelor. Dacă totuși nu ai făcut asta și ușile au înghețat, în primul rând NU trebuie să forțezi ușile, poți cauza diverse pagube. Încearcă să îndepărtezi gheața din jurul ușii cu o racletă de plastic, sau folosește lichid de parbriz pentru temperaturi de -20 de grade, și așteaptă câteva minute, apoi încearcă să deschizi ușa.
- Mânerul înghețat – pe timp de iarna ar fi bine ca orice șofer să aibă un spray de dezgheț, acestea ajută foarte bine și rapid la topirea gheții formate pe mânerele ușilor. Dacă însă nu ai un spray de dezghețat, poți folosi orice pe bază de alcool. Lichidul dezinfectant de mâini poate fi salvatorul tău în diminețile geroase.
- Geamuri înghețate – în niciun caz să nu încerci să torni apă fierbinte pe un geam înghețat, riști ca acesta să se spargă din cauza diferențelor de temperatură. În primul rând, după ce ai reușit să intri în mașină, este bine să pornești motorul și să dai drumul la căldură. Pentru a grăbi procesul de dezghețare a geamurilor, poți să folosești lichid de parbriz de iarnă sau să-ți prepari lichidul singur folosind oțet. Cu 3 unități de oțet si 1 de apă la temperatura camerei poți grăbi simțitor procesul de dezghețare. Oricum, niciuna din metodele de mai sus nu te scapă de folosirea racletei. 🙂
P.S. Dacă te-a prins iarna cu lichid de parbriz de vară, singura soluție prin care poți să dezgheți instalația este să mergi la cumpărături într-un mall. 🙂 În timpul ăsta, temperaturile din parcarea subterană îți vor dezgheța cu siguranță lichidul de vară înghețat. Și nu uita să golești complet instalația înainte să pleci din parcarea subterană.