Vrem, nu vrem, anotimpul zăpezii e pe drum, iar şoferii trebuie să fie pregătiţi şi echipaţi corespunzător. Fiecare se gândeşte în această perioadă în primul rând la costul anvelopelor, ignorând de multe ori necesitatea lor, precum şi siguranţa şi liniştea personală la volan. Întrebările de mai jos sunt cele mai frecvente vis-à-vis de acest subiect, aşa că le vom răspunde tuturor şoferilor aflaţi în dubii.

De ce am nevoie de anvelope de iarnă?

Siguranţa trebuie pusă întotdeauna pe primul loc, iar anvelopele de iarnă îţi vor acorda un plus de linişte pe drum pe timp de iarnă, fiind rezistente la alunecare, intemperii, temperaturi scăzute, polei sau îngheţ. Utilitatea lor este incontestabilă, fiind singurele cauciucuri adaptate pentru a face faţă unei astfel de clime, eliminând riscurile accidentelor prin alunecare sau îngheţ.

Dacă am cauciucuri adaptate pentru toate anotimpurile (all season), mai am nevoie de cauciucuri de iarnă?

Răspunsul la această intrebare va fi întotdeauna da, ai nevoie. Cauciucurile de iarnă sunt mult mai stabile la frânat, și esențiale pentru coordonarea corectă a maşinii pe drumuri de iarnă. De asemenea, între cele două tipuri de anvelope este o diferenţă foarte mare între elementele componente. Cauciucurile pentru toate anotimpurile sunt făcute dintr-un compus de cauciuc mult mai dur decât cel obişnuit. Anvelopele de iarnă sunt produse dintr-un cauciuc hidrofilic, care rămâne moale în contact cu apa şi se pliază mult mai eficient pe suprafaţa carosabilă. Nu sunt la fel de eficiente pe asfaltul curat, şi atunci când temperatura de afară depășește +5 grade Celsius. De asemenea, modelul striaţiilor de pe cele două tipuri de anvelope joacă un rol important. Cauciucurile de iarna au spații mai mari în tiparul modelului, precum şi striaţii mai dure, în forme neregulate. Acestea taie prin zăpada care se infiltrează în spaţiile deschise ale cauciucului, ajutând roata să rămână în contact direct cu şoseaua, crescând aderenţa roţilor pe suprafaţa carosabilă. Apoi, prin învârtire, cauciucul aruncă zăpada depozitată în aceste spaţii, acţiunea fiind una continuă. Acesta este mecanismul care diferențiază cele două tipuri de anvelope.

Cum aleg anvelope de o calitate bună?

Striaţiile şi materialul din care sunt făcute sunt două dintre cele mai importante criterii. Ia în calcul și vechimea, dacă optezi pentru cauciucuri second-hand şi gradul de uzură, care se poate măsura după adâncimea canalelor şi după înălţimea striaţiilor de pe anvelopă. Dacă alegi cauciucuri second-hand, verifică-le cu stricteţe. De cele mai multe ori, se uzează mult mai rapid şi îşi pierd din proprietăţi, fapt ce poate îngreuna şofatul în condiţii meteorologice nefavorabile. Preferabil, optează pentru seturi de cauciucuri noi, pentru siguranţa şi liniştea ta pe timpul iernii.

Cum citesc simbolurile de pe anvelope?

Fulgul de zăpadă, care desemnează o anvelopă testată şi calificată pentru utilizarea în condiţii servere de iarnă cu zăpadă abundentă, alături de care găsești inscipționat M+S (Mud plus Snow) indică faptul că anvelopele sunt recomandate atât pentru noroi, cât și pentru zăpadă. Ghidează-te după dimensiunile anvelopelor recomandate de producător în manualul de utilizare al automobilului, sau la unele modele de mașini, inscripționate pe marginea interioară a uşii şoferului. Citește indicii de sarcină şi de temperatură, pentru a nu arunca bani în vânt. Nu ai nevoie să îţi cumperi anvelope pentru temperaturi foarte scăzute care nu se găsesc în România.

Îmi pot cumpăra doar lanţuri în locul cauciucurilor de iarnă?

Lanţurile pot fi foarte utile, fiind de cele mai multe ori recomandate pentru drumurile de munte sau cu polei. Nu rezistă însă la viteză de autostradă, nici la asfaltul din oraş. Lanţurile nu trebuie văzute niciodată ca un substitut al cauciucurilor de iarnă. Ele sunt doar o variantă de a optimiza puterea de tracțiune a maşinii în condiţii de iarnă.

Pentru o iarnă liniştită, lipsită de suprize nedorite, cauciucurile de iarnă sunt un plus de siguranţă. Şoferi, nu mai staţi pe gânduri şi pregătiţi bocancii şi anvelopele de iarnă. Winter is coming!