Mașinile moderne sunt din ce în ce mai controlate electronic, dotate cu senzori care ne transmit mesaje prin intermediul martorilor, lămpile de avertizare de la bord, care monitorizează funcțiile vehiculului, și îți fac mai ușoară viața la volan.

Atunci când ceva nu merge bine și se aprinde beculețul unui astfel de martor, poate fi dificil, frustrant chiar, să înțelegi imediat ce vrea să îți spună. Ca să nu mai spunem că te poate prinde într-un moment de concentrare pe traseu. Iată de ce este nevoie să faci periodic o verificare: știi sau nu ce indică fiecare martor de la bordul mașinii tale?

Noi ne asumăm cu plăcere datoria de a te ajuta și continuăm ”lecția” despre martori începută în episodul 1 și episodul 2 ale acestui scurt serial educativ.

Indicatorul sistemului de frânare / lichidului de frână

Frânele reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai importante funcții ale mașinii.

  • Dacă lampa de mai sus se aprinde în timp ce vehiculul se deplasează, asigură-te mai întâi că nu ai uitat cuplată frâna de mână.
  • Dacă este decuplată frâna de mână, înseamnă fie că ai o defecțiune la sistemul de frânare, fie că nivelul lichidului de frână este scăzut sub limita admisă. Te oprești și verifici imediat despre ce este vorba!

Servodirecția / lampa de avertizare EPAS

Când becul de avertizare EPAS este aprins, înseamnă că ar putea fi ceva în neregulă cu sistemul de direcție.

  • Încearcă să resetezi martorul, repornind motorul. Dacă rămâne tot aprins, verifică nivelul uleiului și completează-l, dacă este nevoie.
  • Dacă cele de mai sus nu dau rezultat, mergi la service, pentru că în mod sigur vei avea probleme pe șosea, mașina nu va răspunde bine la manevrele de schimbare a direcției.

Indicatorul pentru bujii incandescente

Este un indicator valabil doar pentru motoarele diesel.

  • Se aprinde întotdeauna la prima cheie și se stinge după un timp – cu atât mai îndelungat, cu cât temperatura exterioară este mai joasă.
  • Nu porni motorul decât după stingerea indicatorului. Dacă nu se stinge sau luminează intermitent, poți continua drumul, dar către un service.

Lampa de avertizare a filtrului de particule DPF / FAP

  • Majoritatea vehiculelor diesel noi sunt echipate cu un filtru de particule diesel, care elimină funinginea dăunătoare din gazele de eșapament pentru a reduce emisiile.
  • Când se aprinde acest martor, înseamnă nu numai că este afectată funcția anti-poluare, dar, de câte ori apeși pedala de accelerație, poți provoca daune motorului. Mergi la service și fă o verificare, pentru că înlocuirea unui filtru te poate costa destul de mult.

Indicatorul de uzare a plăcuțelor de frână

  • Indicatorul anunță uzarea plăcuțelor de frână, caz în care trebuie să duci urgent mașina la service, pentru înlocuirea lor.
  • Uneori, becul se aprinde și dacă există undeva o decuplare a senzorului.

Indicatorul filtrului de combustibil

  • Indicatorul este specific motoarelor diesel. Se aprinde când pătrunde apă în filtrul de combustibil. Senzorii detectează de fapt nivelul impurităților oprite în filtru.
  • Atunci când este vorba despre apă, este bine să o scurgeţi imediat. Dacă becul rămâne aprins, este semn că trebuie înlocuit filtrul. Apelaţi imediat la un service autorizat pentru verificarea vehiculului.