Aşa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, iarna își intră în drepturi mai târziu decât ne așteptăm, însă întotdeauna zăpada își face apariția, iar șoferii trebuie să fie mereu pe fază. Atunci când vremea rece lovește, încep şi provocările – zăpada, drumuri înghețate sau mocirlă. Aceste condiții atmosferice afectează raza vizuală a șoferilor şi reacția de încetinire și oprire a mașinii, factori care pot crește șansele unui accident, fiind cauzele a unul din patru accidente meteorologice legate de autovehicule.

Recomandăm să iei în calcul următoarele aspecte înainte de a porni la drum cu mașina pe timpul iernii:

  1. Ia-ți jumătate de oră dintr-o zi și vizitează un service auto pentru a-ți face o verificare de iarnă completă, ca la carte, de către profesioniști, pentru a putea fi sigur pe mașina ta, atât când pornești la un drum rutinat, cât și la un drum lung, de weekend. Am vorbit pe larg despre o serie de verificări de bază într-un articol anterior, îl poți citi aici.
  1. Cunoașteți mașina. Modul în care vehiculul tău răspunde la o pierdere bruscă de aderență este condiționat de prezența sau lipsa tracțiunii la una sau mai multe roți. Dacă vehiculul este dotat cu un sistem de antiblocare al frânelor (ABS), o reacție corectă și preventivă ar fi să nu te sperii sau îngrijorezi atunci când veti simți reacția mașinii la activarea acestuia (pedala de frână vibrează, sentiment care, uneori, poate fi simțit în tot vehiculul). În timpul funcționării sistemului ABS, este recomandată o tensionare constantă (apăsare cu forță constantă) a pedalei de frână, deoarece acest sistem deblochează roțile, pentru o fracțiune de secundă, pentru a le permite să își recupereze aderența.
  1. Înainte de a părăsi parcarea, curăță zăpada și gheața de pe mașină, inclusiv geamurile, oglinzile, luminile, capota, portbagajul și acoperișul. Condu cu farurile aprinse și asigură-te că sunt în permanență curate pentru a îmbunătăți vizibilitatea.
  1. Cât timp eşti la volan, amintește-ți că limitele de viteză sunt destinate drumurilor uscate, nu drumurilor acoperite de zăpadă și gheață. Ar trebui să reduci viteza și să mărești distanța față de celelalte autovehicule, deoarece condițiile rutiere și vizibilitatea devin nefavorabile. Evită utilizarea cruise controlului la temperaturi foarte joase însoțite de zăpadă sau gheață – îți dorești cât mai mult control al mașini. Fii prudent pe poduri, acestea sunt primele zone care îngheață, de obicei. Evită să depășești plugurile de deszăpezire, șoferii pot avea o vizibilitate limitată, iar drumul din fața lor ar putea fi mai rău.
  1. Fii precaut! Ține mereu în portbagaj în timpul iernii un kit care include cabluri pentru baterie, perii de zăpadă/ raclete pentru gheață, o pungă de nisip pentru a turna sub roțile alunecoase dacă rămâi blocat, o lopată mică, lanternă și baterii, încărcător de telefon, apă potabilă și gustări. Anvelopele mutiseason se vor ocupa de zăpadă ușoară, însă, pentru zăpadă mai grea, utilizați anvelope de iarnă sau lanțuri de anvelope.

Amintește-ți când pleci la drum pe timp de iarnă că siguranța este prioritară și condusul poate fi dificil, chiar și pentru șoferii experimentați. Încetinirea, un timp sporit de oprire, purtarea centurii de siguranță, atenția totală la drum și conștientizarea condițiilor în schimbare continuă te pot pregăti pentru evitarea situațiilor neprevăzute. Dacă ruta de călătorie duce în zone îndepărtate cu acoperire telefonică limitată, ia în considerare informarea unei terțe părți cu privire la planurile tale de călătorie și când intenționezi să sosești.

Niciodată nu poți fi suficient de precaut iarna, așa că recomandăm să fii mereu pregătit!